BUHE I NJIHOVO SUZBIJANJE

 

Buhe su vanjski paraziti koji se hrane krvlju sisavaca i ptica (u ovom slučaju naših pasa i mačaka). Najpoznatije vrste buha su: mačija buha (Ctenocephalides felis), pseća buha (Ctenocephalides canis), ljudska buha ili obična buha (Pulex irritans).

Pseća buha (Ctenocephalides canis)

Pseća buha je mala (duga 1,5-3mm), smeđa ili tamno obojena životinjica čije je tijelo spljošteno. Ima relativno duge zadnje noge kojima može skočiti oko 200 puta više od dužine svoga tijela.

Odrasla pseća buha se hrani ostacima osušenog izmeta na dlakama u blizini anusa. U tom osušenom izmetu povremeno ima i jajašaca pseće trakavice, pa buha pojede i njih. U njoj će trakavica provesti jednu svoju razvojnu fazu. Kako se pas sam brani od nasrtljivih buha grickajući krzno povremeno će  pojesti pokoju buhu i tako dobiti trakavicu. Ona je, dakle, posrednik u prijenosu pseće trakavice. Kako buha rado mijenja svog nositelja, psa, onda će ona širiti tu trakavicu i drugim psima.

Buha se hrani i otpalim ljuskicama odumrle površine kože i kožnim lojem. Stoga se koža ili epitel vašeg ljubimca može početi ljuštiti, biti veoma isušena, perutati se, što rezultira svrbežom, češanjem... No kad počne njezina sezone parenja, a ta nastupa kada se temperatura zraka u okolici gdje pas živi poraste iznad 10 Celzijevih stupnjeva, buha odjednom postaje vrlo gladna. Temperatura zraka kada buha postaje aktivnija u današnje vrijeme varira s obzirom na to da psi većinom žive s nama u stanu na toplom, pa buhe mogu biti aktivne cijele godine. U vrijeme parenja buhe trebaju zalihe za svoja jajašca te počinju učestalo rilom ubadati kožu i sisati limfu, tkivnu tekućinu. U preosjetljivih pasa na mjestu uboda nastat će alergijska reakcija. Nakon parenja nese jajašca koja padaju sa dlake na tepih, ležaj, procjepe između parketa, krevete, pukotine u daskama pseće kućice. U tim prostorijama iz jajašca nastaje ličinka koja se hrani izmetom odraslih buha i drugom organskom tvari prije nego se začahuri. U stadiju kukuljice može ostati dok ne nastanu pravi uvjeti da izađe, to može trajati mjesecim.

Kad dođu povoljni uvjeti iz kukuljice se razvije odrasla buha koja se vraća na psa.

Jedna odrasla buha kroz par dana može položiti stotine jajašaca.

U fazi parenja i polaganja jajašaca buhe troše mnogo hrane pa izbacuju i veće količine izmeta. S izmetom se miješa i osušena krv, stoga ćemo, pretražujući psa koji se mnogo češe, uočiti sitne tamne mrvice na koži prije nego same buhe. Nalaz tog mrvičastog „smeća“ na koži dovoljan je dokaz opsežne najezde buha.

Kod velikih infestacija buhama može doći do perutanja kože i jakih alergijskih dermatitisa te otpadanja dlake naših ljubimaca zbog toga što buhe oštećuju dlačne folikule.  

Pseća buha nije u stanju parazitirati na drugim životinjskim vrstama, kao ni na čovjeku.

Psa od pretjerane i opasne najezde buha možemo očuvati praćenjem razvojnog ciklusa buha koji traje 3 tjedna, te čišćenjem od buha. Postoje mnogi preparati, raspršivači, prašci, otopine, kupke, otopine, ogrlice, te u novije vrijeme i tablete koje pomažu, ali i odmažu u borbi protiv buha. Odmažu tako što buhe postanu otporne, naviknu se na sve čime smo ih suzbijali te više na njih nemamo učinka tim istim sredstvima.

Da li se vaš ljubimac puno češe? Ako da, pogledajte da li ćete uočiti sitne tamne parazite koji se kreću među dlakom ili možete primijetiti izmet buha (sitne crne točkice koje predstavljaju osušenu krv) na površini kože vašeg ljubimca. Ukoliko niste sigurni da je to izmet razmažite ga po komadiću mokre vate, izmet buha će se pretvoriti u crvenu mrlju.

Kada ste potvrdili da je pas infestiran buhama morate:

- očistiti psa od buha; okupajte u šamponu protiv buha kako bi ubili postojeće buhe na njemu i maknuli jajašca, iščešljajte ga, te mu stavite ogrlicu protiv istih ili neko drugo repelentno sredstvo

-obavezno počistite prostor u kojem pas boravi prije nego ga pustite okupanog unutra kako ne bi zaostalo ni jedno jajašce ili kukuljica koji bi mogli ponovo nakon odeređenog peroda infestirati psa

-čišćenje prostora podrazumijeva usisavanje i pranje podova, deka, zavjesa, posteljina, plišanih igračaka kojima se igra, špricanje dezinsekcijskim sredstvom koji nije otrovan za životinje (kod jakih učestalih infestacija preporuča se pozvati DDD)

-ako koristite agresivna sredstva (koja su najčešće štetna i za Vas i za Vašeg ljubimca) za suzbijanje buha, obavezno, nakon određenog vremena djelovanja sredstva, prije dolaska psa, prozračite prostorije

-koristite samo sredstva koja su sigurna za Vase ljubimce, zbog opasnosti od lizanja podloge koja je čišćena te trovanjem

-nakon usisavanja baciti vrećicu usisavča izvan kuće jer postoji mogućnost da su buhe još žive

-postupak čišćenja ponavljati što češće, svaki tjedan ili svakih 2-3 tjedna, koliko traje razvojni ciklus buha

Veoma je važno napomenuti da ako očistite psa, a prostorije svoje kuće/ stana ne, nećete imati prevelikog učinka jer će se buhe ponovno nastaniti na Vašeg ljubimca.

                                                                                                               

< <   povrat na Zanimljivosti